L’ESCOLA VALENCIANA, UNA ESCOLA DE FUTUR
Repensant l’escola que volem les persones que signem aquest escrit reivindiquem com ha de ser la nostra escola, de futur però amb passat. Arrels de vida, llavors de futur:
Essencialment volem una escola que fa de la llengua pròpia i oficial, el valencià, l’eina de comunicació i aprenentatge a tots els nivells educatius. La que fa de la cultura pròpia, en el més ampli sentit de cultura les arrels d’on nodrir tots els coneixements. El passat, i el present ens han dit i diuen com som de diversos tant pels territoris lingüístics, com per territoris culturals, com per la diferència intrínseca del món rural i el món urbà. L’escola valenciana ha d’atendre aquesta diversitat per a partir d’ella ampliar la valencianitat i ser l’escola que garantisca els drets socials, lingüístics i culturals de valencianes i valencians, a més d’educar per a aconseguir un alumnat que arribe a esdevenir ciutadania responsable que estime i que reivindique els seus drets.
L’Escola ha de ser pública i popular de la qual pot fer ús tot el món, i els poders públics tenen l’obligació de garantir i protegir. Que tinga com a finalitat última la igualtat en drets, deures i oportunitats de totes les persones i que eduque respectant el dret a la diferència, laica, independent de qualsevol organització o confessió religiosa i promotora d’espais de relació i inclusió. Una escola que permeta potenciar els enfocaments inclusius, plurilingües i interculturals que construeixen les relacions entre les diferents cultures i entre la primera i les altres llengües, que faciliten la interdisciplinarietat, el pensament holístic i transversal i una cooperació més estreta del professorat en tot el currículum.
Necessitem una escola crítica, no dogmàtica, innovadora i científica, d’acord amb les exigències de precisió i objectivitat pròpies de l’estudi i del mètode científic. Que busque facilitar que els i les alumnes construïsquen el seu saber i que tinguen una visió crítica sobre la dominància, les creences i les pràctiques emprades. Que desenvolupe capacitats com l’autoestima personal i col·lectiva, la seguretat, l’empatia, la capacitat de superar problemes o la persistència. Educar persones creatives, sense por d’equivocar-se.
L’Escola ha de ser democràtica, participativa i assembleària que prepare la comunitat educativa perquè puga ser activa en una societat plural. Un lloc on aprendre a transformar idees, descobrir que no sempre s’està d’acord, que cal respectar els altres i que no tothom pensa igual. Fomentar la participació i formació de la comunitat educativa.
Compromesa amb la dimensió ètica i la dimensió social de l’educació, que mai hauria de perdre de vista la perspectiva global, no en el sentit de posar la mirada en la llunyania sinó en el conjunt de la societat en la qual estem inserits com a individus. Compromesa amb els drets i la justícia social, en els contextos formals, no formals i informals, a l’escola, a casa i a tota la resta d’àmbits relacionals.
L’escola que volem educa en la igualtat de dones i homes, és feminista i coeducativa, respectuosa amb la diversitat sexual i la identitat de gènere i transformadora de la societat. Promou i facilita uns entorns educatius que, tenint en compte la diversitat de les persones i la complexitat social, possibiliten el creixement de tot l’alumnat, en el marc d’un sistema inclusiu.
Una escola que done resposta als grans reptes tecnològics de la societat actual, i faça un pas endavant per la transformació digital, creant coneixement nou des d’una perspectiva crítica i amb l’ús de les tecnologies més actuals. Això implica també educar per tal de fer un ús responsable de les xarxes socials, combatre el masclisme, la xenofòbia i el prejudicis en l’àmbit digital que és l’entorn més immediat de les noves generacions.
Sostenible que eduque en el dret de la població a viure en un entorn equilibrat i sa. Ens cal una escola humanista i pacifista, oposada a la guerra i a totes les formes de violència que siga capaç de sostenir i millorar la dignitat, la capacitat i el benestar de la persona en relació amb l’altre i amb la natura. Solidària, compromesa amb la justícia social i l’equitat.
La nostra escola ha de ser universalista impulsora dels drets humans i les llibertats fonamentals, potenciadora del coneixement de tots els pobles del món i que promoga l’eliminació dels obstacles que n’impedeixen la relació mútua.
Som llavors, endavant!