“Un congrés és un lloc d’encontre i d’intercanvi d’experiències i és el marc per a reflexionar sobre un determinat projecte…” aquestes paraules de Carme Miquel encara són vigents per tal d’encarar el VI Congrés d’Escola Valenciana. Ara bé, la societat del segle XXI ha canviat de paradigma i s’ha tornat més diversa que mai.
En aquests moments ens trobem una societat canviant i amb un ritme trepidant. El concepte de vida líquida que fa anys va exposar Zygmund Bauman, ha canviat Occident d’una manera inimaginable. Al modern món líquid no hi ha res destinat a perdurar i els objectes que se’ns recomanen avui com a útils i indispensables ja són història molt abans que ens hi hàgem habituat.
El problema que això planteja per a l’educació de les noves generacions és considerable. Es veu l’educació més com un producte que com un procés. L’educació hauria de ser una acció contínua de la vida i no dedicar-se únicament al foment de les habilitats tècniques. L’important és formar ciutadans que recuperen l’espai públic de diàleg i els seus drets democràtics i així ser capaços de viure el futur del seu entorn amb un compromís social.
Hem de ser capaços de revitalitzar les comunitats locals tradicionals, les més properes, sense reforçar al mateix temps els papers adscriptius de gènere ni posar en entredit els progressos de l’emancipació femenina. Les xarxes de solidaritat del futur seran sense dubte molt més diversificades que les actuals, de caràcter fràgil i basades en afinitats i conviccions ètiques més que en obligacions morals imposades per la tradició. No oblidem que les noves tecnologies de la informació i de la comunicació permeten la creació de comunitats virtuals que podrien suposar la regeneració del teixit comunitari a mig i llarg termini.
És per això mateix, perquè #SomLlavors i per fer memòria, que el Congrés pretén homenatjar totes les dones que han contribuït a fer una escola valenciana, innovadora i igualitària. Per això retrem un homenatge a EMPAR NAVARRO, mestra i política valenciana de la Segona República amb un remarcable compromís social. Fent-li memòria, coneixerem l’educació en el temps de la Segona República i la introducció del valencià a l’escola d’aquell temps.
El nostre congrés tambè preveu una altra transversalitat i eixa serà la Sostenibilitat ambiental del congrés.
Els congressos tenen una gran capacitat de generar canvis i crear una nova cultura de sostenibilitat. L’objectiu principal d’introduir criteris de sostenibilitat en un acte és, principalment, minimitzar l’impacte ambiental derivat de la seva celebració. De tota manera, la introducció de bones pràctiques en l’àmbit de la sostenibilitat té també un paper exemplificatiu i educador per als assistents a l’acte.
Cal identificar els impactes ambientals i actuar per tal de minimitzar-los. Si es consideren tres àmbits d’influència, els principals impactes són: derivats dels materials, de l’ús dels espais i de la mobilitat.
Haurem de preparar un llistat de bones pràctiques que recòrrega la planificació, l’organització, la celebració i l’avaluació del congrés.